fredag 25. desember 2009

1. joledag - unna vei!

I tidlegare tider var 1. joledag ein dag full av forbod. Ein skulle ikkje gå ut, ikkje gå på besøk, ikkje arbeide, ikkje gjere handarbeid. I vår tid er det hjå dei fleste litt anleis, og heldigvis for det (sjølv om eg framleis meinar at dagen skal vere prega av fred og ro!). Me har brukt dagen til å prøve ut jolegåver, både ute og inne. Jentene fekk seg nye akebrett, og storesyster fekk i tillegg ein kjempegod todelt skidress hjå tante og onkel. Med snøføre og fint vèr var det difor perfekte forhold for å ta ein prøvetur i Skarhaugen.

Storesyster var "tøff i trynet", og klatra til toppen av bakken med det samme. Ho skulle absolutt forsere eit naturleg hopp, men då det kom til stykket feiga ho (heldigvis) ut. Men full fart hadde ho nedover bakken, og det klarte eg å fange ganske fint i dette biletet, syns eg.
Vetlesyster er på lang nær så tøff, og protesterte villt for den minste nedoverbakke. Ho likar best å ake oppover! Men etter litt påtrykk frå far fòr ho òg i full fart nedover med frydefulle lydar. Det var vakkert i Skarhaugen idag, og Rosamannen vart vel ein tanke nostalgisk, sidan det var her i bakkane han sjølv aka som smågut.


No ikveld har me vore i stort familiebesøk på mannen si side. Også dette ville vel vore utelukka for eindel år tilbake, men no er vel 1. joledag i stor grad ein dag som vert nytta til nettopp slike samkome. Jentene har kost seg ilag med tremenningar, og me vaksne har fått skravla med slektningar ein ellers ikkje treff så ofte.

Til slutt får eg sei takk for fylgjet til deg som har vore innom medan eg har drive med kalendar-blogging i desember. Det vert nok ikkje innlegg kvar dag framover, men samtidig er eg jo inne i ein god driv, så me får håpe det ikkje vert store hòl ;)

Ynskjer deg gode melsdagar!

torsdag 24. desember 2009

24. desember - Jolaftan

Endeleg er dagen her - jolaftan. Glede og forventning, tradisjonar, god mat og godt selskap. Sjølv om eg nok må rekna meg som vaksen no, så kjenner eg ei slag barnsleg forventning nettopp fordi det er så mange tradisjonar som tek meg tilbake til barndomens jolegleda. Forskjellen er sjølvsagt at no skal meg gjera alt me kan for å gje våre små prinsesser dei samme gode forventningane og minnene som me sjølv har frå vår barndom.


Medan me ventar på kvelden, ventar på at dei andre skal stå opp, og ventar på at noko skal skje, så skal me få med oss Snekker Andersen og Julenissen, Tre nøtter til Askepott, og Disney sin joletime, som eg reknar med vert avslutta med "When you wish upon a star", i år som ifjor, og som alle dei andre gongane.

Me skal i kyrkja, det høyrer med! Og når me kjem derfrå vert det herleg, røykt pinnekjøt med alt det gode tilbehøret. Sjølv likte eg ikkje dette då eg var lita, men jentene mine er glad i smak, og har gledd seg masse til det gode kjøtet. Og så får me håpa at alle får iallefall eitt gåveynskje oppfyllt iløpet av kvelden!


No har alle mottakarene fått jolekort frå oss, og dermed kan eg vise det heile her på bloggen. Bileta er tekne gjennom året, og ellers er det leiking i photoshop eg har drive med. Eigentleg skulle eg ikkje laga noko voldsomt jolekort i år, men heller bruke tida på andre ting. Men, så vart eg så utruleg inspirert av BO sin jolekortkavalkade, og sjølv om ikkje dette på nokon måte kan måle seg med det ho gjer, så var det kjekt å halde på med, og kjekt når mottakarane vert glade.
Med dette ynskjer eg alle som les, og alle medbloggarar ei god og roleg jolefeiring, og håpar at alle får gode stunder saman med nokon dei er glad i, sjølv om mange også har ein plass som står tom. Med på vegen sender eg det som for meg er sjølve jolesalmen, sjølve jolestemninga i tre vers. Og den er så kraftfull på nynorsk!
GOD JOL!


Fager er jordi, herleg er Guds himmel
Glade gjeng sjelene pilgrimsgong
gjennom dei fagre rike på jordi
gjeng me til paradis med song

Tider skal koma, tide burt skal kverva
ætt skal fylgja ættarad
aldri skal tagna tonen frå himlen
sjeli sitt glade pilgrimskvad

Englane song det fyrst for hyrdingflokken
vent det tona for sjeli møydd;
Fred over jordi! Menneske, gled deg,
oss er ein evig Frelsar fødd!

onsdag 23. desember 2009

23. Desember - klar?Nå har vi vaska golvet - check,
og vi har børi ved - check,
og vi har sett opp fuggelband - ikkje heilt,
og vi har pynta tre - check.

Med 3 av 4 kryssa av skulle me vel vere klare for jola? Dagen idag har gått i eitt, med pynting, pakking og rydding. Eg hadde tenkt at me skulle vere på plass hjå svigers til barne-tv ikveld, men når klokka runda 18 ikveld hadde me akurat pakka i bilen, og skulle ta til på gåvebytte-runden med familien i bygda. Dermed var hovmesteren allereie igang då me nådde fram, og leggetida for dei små vart grovt overskride før jola eigentleg er igang. Det var nesten litt vemodig å forlate det nyvaska og pynta huset, men me får nok ei kosleg jolehelg her med besteforeldre, tanter og ein onkel. No håpar eg alle mine medbloggarar er ferdige med jolestria, og kan nyte stemninga og forventningane for morgondagen og helga.

Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved,
og vi har satt opp fuggelband og vi har pynta tre’
Nå sett vi øss å hvile og puste på ei stund,
imens je rugge vogga, så bror din får en blund.

Dra krakken bortåt glaset, så sett vi øss og ser,
og prøver å finne leia der julestjerna er,
den blankeste ta alle, hu er så klar og stor
du ser a over taket der a Jordmor-Matja bor.

Hun er så snill den stjerna, hu blonke kan du sjå?
- og nå ska je fortælja og du skal høre på.
Den fyrste gong hu skinte så laga hu ei bru
imilla seg og himmel’n og ei krubbe og ei ku.

I krubba lå ein liten gutt så fresk og rein og go,
og mor hass dreiv og stelt’n og far hass stod og lo,
og gjetergutta deromkring dom kute tel og frå
og bar med seg små lam-onger som gutten skulle få.

Og tel om med tre vise menn - dom rei i flere da’r
og ingen visste vegen og itte ‘hen det bar,
Men stjerna sto og blonke på himmelhvelven blå
så ingen ta dom gikk bort seg og alle tre fekk sjå.

Ja, det var fyrste gongen at julestjerna brann,
men sea har a brønni i alle verdens land,
og såmmå å som hender er stjerna like stor
- du ser a over taket der a Jordmor-Matja bor.

tysdag 22. desember 2009

22. desember - såvidt

Jepp, idag har eg faktisk gløymt å blogge, heilt til eg ser at klokka er så godt som midnatt, og det straks heiter vetlejolaftan. Dagen idag har vore innhaldsrik, med skule-/barnehagegudsteneste der eg spelte saman med organisten, foreldrekaffi i barnehagen der 5-åringane hadde eit lite skodespel, og diverse gjeremål i heimen i mellomtida. Skodespelet var forøvrig om prinsesse Gullhår, og eldstejenta mi var veldig stolt og VELDIG spent prinsesse som prøvde stolar, graut og senger hjå tre søte bjørnar ;)

Kvelden etter leggetid for dei små har vore brukt på kjøkkenet, med skumbollar og nokre fantastisk spennande "snickers-muffins" på tapeten. Skumbollane skulle vise seg litt kompliserte, sidan eg fyrst klarte å bruke ein liter vatn istadenfor ein desiliter, som det stod i oppskrifta, og sidan måtte vispe det heile for hand, sidan håndmiksaren på mystisk vis har mista vispane sine. Heldigvis har eg ein sterk mann som syns hjulvisp er ein fantastisk sak, og dermed slapp eg å pådra meg senebetennelse i armane, som fort kunne vorte resultatet utan. No har eg kost meg med Herreavdelingens juleverkstad, og alle deira betraktningar rundt jolefeiringa. Kosleg!!


Å pakke inn gåver er ei av dei kjekke "plitene" som høyrer med i desse tider, og ikveld var storesyster ivrig med å pakke inn dei siste tinga ho har laga, som skal leverast ut til familien min her i bygda før me reiser til svigers for å feira jol. Tuppa har produsert, og måtte sjølvsagt pakke inn sjølv, med store mengder tape og møye :)

Til slutt må eg berre vise kva min kjære kom med idag når han hadde vore på handel: 10 raude roser til sin fru! Saman med det raude hjarta som storesyster har laga i barnehagen vart det riktig fint på kjøkkenbordet vårt.

No skal skumbollane få eit lag sjokolade og eit med kokos, og SÅ er det leggetid :)

Ta med deg denne versjonen av ein av dei songane som VERKELEG høyrer barndomens jol til.

Nattinatt!

måndag 21. desember 2009

21. desember - smånissar og snøleik

Idag har det vore nissefest i barnehagen til jentene, og det var to ivrige smånissar eg prøvde å fotografere litt før dei skulle ut døra idag tidleg. Storesyster bestemte at dei måtte ha stolar å sitte på under fotograferinga. Vetlesyster var slett ikkje einig, ho ville heller leika med noko ho hadde funne i eit skap. Og når storesyster prøver å gje ho ein kos på kommando, då vert det ville protestar!

Ellers har ettermiddagen vorte brukt til aking og basing i snøen, idag som igår. Der storesyster aldri får nok, begynnar vetlesyster å hylskrike etter få minuttar ute i kulden og snøen, og vil berre heimatt. Den gamle sparken, eller sparkstøtting som det kanskje heiter på fint(?) fann me i uthuset, og den passar heilt supert til småjentene våre. Fin er den òg :)

Ikveld har eg tatt meg på tak og rydda og turka støv i stova. Me lir av eit syndrom som heiter "legg-frå-deg-ting-der-det-er-ein-stad-å-legga-det", og det fører til at bokhylle og databord inneheld ein del meir enn dei skulle. No derimot, burde eg nesten ha teke bilde av kor ryddige og reine dei er ;)
Imorgon er det jolegudsteneste for skule og barnehage i bygda, og eg skal vere med og spele til salmane på flygelhornet mitt. På slutten av dagen er det foreldrekaffi i barnehagen, og innimellom der bør eg skvise inn mengder med husavask og litt baking.
No kjem ein av mine absolutte favoritt-salmar i jola, som heldigvis er veldig mykje brukt her i området både før og under jolehøgtida.
God natt!
Det lyser i stille grender av tindrande ljos ikveld
og tusende barnhehender mot himmelen ljosa held.

Og glade med song dei helsar sin broder i himmelhall
som kom og vart heimsens Frelsar, som barn i ein vesal stall.

Der låg han med høy til pute og gret på si ringe seng
mens englane song der ute på Betlehems aude eng.

Der song dei for fyrste gongen ved natt over Davids by
den evige himmelsongen, som alltid er ung og ny,

den songen som atter tonar med jubel kvar jolenatt,
om barnet, Guds son, vår sonar, som døden for evig batt!


søndag 20. desember 2009

20. desember - Jolekonsert på 4. sundag i advent

I bygda mi er det alltid jolekonsert i kyrkja 4. sundag i advent. Musikklaget eg er med i har hovudregi, og inviterer med seg eit kor og nokre fleire aktørar som bidreg med song eller spel. For mange i bygda er dette noko slikt som "årets høgdepunkt", og det er eg igrunn einig i. Denne gongen var det dessutan min tur til å vera ein av musikklaget sine eigne solistar, og det er både kjekt og spennande! Sjølv om (eller kanskje på grunn av?) at generalprøven igår gjekk frykteleg dårleg, så var det heilt greit å spele idag. Kjekt når det er fullsett kyrkje, og skummelt når ein kjenner at leppene er vinterturre og ikkje heilt slik dei burde vere. Alt i alt vart det ein flott konsert, og det er ingenting som hjelper slik på jolestemninga som når Fager er Jordi vert spelt og sunge til avslutning. Det gjer heller ingenting at det ligg massevis av snø der ute, som gjer at den vesle Gato vår minnar om Skomakergata (som du kan sjå meir av her. Biletet er lånt herfrå).

Litt utlada vert ein etter å ha spelt konsert, men med joleferie framfor oss vurderer eg å ta fatt på litt baking no, og rett og slett rangla litt ;)

Tenn ljos, no strålar saman dei fire ljosa klårt
for han som elskar alle og kjenner livet vårt.
Tenn ljos for himmelkongen som gjetarflokken såg,
for jord- og himmelbarnet som i ei krubbe låg.

God kveld, den siste sundagen før jol!
Related Posts with Thumbnails