laurdag 19. desember 2009

19. desember - Kvit glede!!!

Idag har det snødd...

og snødd......

og snødd....

og SNØDD!

Eg trur det må ha komme omtrent ein halvmeter rein, kvit glede frå ovan idag. Storesyster har vore ute og basa saman med sine kjære syskenborn i fleire timar, og var trøtt og svært lukkeleg då ho endeleg kom heim på ettermiddagen.
Vetlesyster har desverre fått feber og hoste, og har vore innomhus heile dagen, for det meste slapp på sofaen. Dermed vart det verken felles handletur eller felles generalprøve for meg og rosamannen, men ein fin dag har det vel vore likevel. Kvar gong eg ser ut vindauga vert eg barnsleg lukkeleg over å sjå at det stadig dalar snø frå himmelen, og det ser ikkje ut som det skal stoppa med det aller fyrste. Det er dessutan lova blå grader etter snøfallet, og det ser ut til å verta ei fantastisk høgtid reint vèrmessig!

Rosamannen måtte ta seg av jolegåveinnspurten og utvelging av den viktige jolegrana heilt åleine idag, og eg innrømmer at eg er litt spent på sistnevnte, spesiellt når han gjentek at den ikkje er så veldig stor...... Eg har ikkje fått høve til å sjå den endå, men håpar den ikkje er SÅ liten ;)

Eg hadde ein plan om å få knipsa litt bilder utandørs idag, men sidan eg enten har vore sjukepassar eller på farten, så måtte eg nøye meg med det eg kunne sjå frå trappa framfor og bakom huset vårt. Dermed er det igrunn berre ein song som passar, den nyleg att-funne norske versjonen av "White Christmas", som Dizzie Tunes i si tid spelte inn. Med den ynskjer eg deg òg ei kvit jol!

Jeg drømmer om en hvit glede, drømmer om jul med hvite trær
Om små barn som synger, og spurv i klynger
I snedrev og vintervær
Slik minnes jeg min glad barndom med julesne på hver en vei
Hils til alle hjemme fra meg, må hver julekveld bli hvit for deg

Hvor bærer hjertet så sårt mitt savn, som fjernt i en fremmed havn
En dag i desember når det lakker mot jul i gjen
Her vandrer jeg i den travle strømmen, i lyset av min desemberdrøm

Jeg drømmer om en hvit glede, drømmer om jul med hvite trær
Om små barn som synger, og spurv i klynger
I snedrev og vintervær
Slik minnes jeg min glad barndom med julesne på hver en vei
Hils til alle hjemme fra meg, må hver julekveld bli hvit for deg

fredag 18. desember 2009

18. desember - joleferie og status

Det er fredag, det er kveld, og eg har funne meg eit glas raudvin for å feira at joleferien er eit faktum. Eg har jobba 5 dagar denne veka, for å "tena inn" ein ekstra fridag neste veke. Den skal brukast til dei siste førebuingane i heimen før jolehøgtida er over oss, og eg trur det skal gå heilt fint! Dei siste par gåvene skal kjøpast imorgon, og er planlagde. To av tre kakesortar er klare, og pepperkakehuset står ferdigpynta og freistande på disken. Små hender er med ujamne mellomrom bort og sjekkar om pynten faktisk sitt fast, eller om det tilfeldigvis skulle dette av noko godt... Far stod for bygginga, storesøster var pyntesjef, og vetlesyster var kvalitetssjef, der ho stappa innpå med nonstop og seigemenn. Eg syns det var litt morsomt då storesøster regisserte fargekoding for nonstop, der dei gule skulle vere langs alle kantar, akurat som dei mange ljoslenkjene ein ser ute i desembermørkret. Ho resignerte fort då far ikkje viste samme vilje til gjennomført mønster og estetikk, og sidan vart det om å gjere å få mest mogleg godsaker på byggverket. 5 minuttar etter ferdigstilling kom spørsmålet om me ikkje snart skulle rive det....

Ellers har min kjære ferierande mann verkeleg vore "i støtet" denne veka, og har fornya badet vårt med diverse skap, vaska vindauger og teke delvis rundvask på kjøkkenet. Det er dessutan utruleg herleg å komma heim til ryddig hus og ferdig middag! Dermed føler eg igrunn at me er i rute her i rosaheimen. Eit par ryddeprosjekt har eg for dei komande fridagane, gåvene skal pakkast inn, og til slutt skal me sjølvsagt pynte hus og tre (Note to self: Hugs å kjøpe tre imorgon!).

Det har vore eit par kalde dagar her vest, og idag tidleg var det berre is å hente i springen på kjøkkenet. Rosamannen fekk heldigvis fiksa saken rimeleg fort, og no ikveld har temperaturen såvidt byrja å stiga igjen. Imorgon er det nemlig lova ein heil del snø, og eg må sei eg håpar verkeleg meteorologane har rett i spådommane om ei kvit jol! Det er så vakkert med all denne rimfrosten og det tynne snølaget som ligg på trea allereie, men diverre har eg ikkje hatt sjangs til å fotografere noko av det, sidan det er mørkt når me reiser og mørkt når me kjem att om dagane. Kanskje kan eg få teke litt bilder imorgon, mellom loddsal, handlerunde og generalprøve?

Håpar du der ute har gode desemberdagar, og har tid til å legge at eit ord eller to når du stikk innom. God fredagskveld med ein av mine favoritt-jolesongar!

Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderom,
der samles mine tanker som i sin hovedsum.
Der er min lengsel hjemme, der har min tro sin skatt;
jeg kan deg aldri glemme velsignet julenatt!

Akk, kom jeg opp vil lukke mitt hjerte og mitt sinn
og full av lengsel sukke: Kom, Jesus, dog herinn!
Det er ei fremmed bolig, du har den selv jo kjøpt,
så skal du blive trolig her i mitt hjerte svøpt.

Jeg gjerne palemgrene vil om din krybbe strø,
for deg, for deg alene jeg leve vil og dø.
Kom, la min sjel dog finne sin rette gledes stund,
at du er født herinne i hjertets dype grunn.

torsdag 17. desember 2009

17. desember - Fretex-funn

Med ujamne mellomrom tek eg meg ein tur innom Fretex, og eit par gongar i haust har eg følt meg heldig, som har funne noko fint. Denne engelen, f.eks. Den skal halda eit ljos oppå fatet sitt, og gøymer seg litt bak stjernestaven.

Denne veka føler eg meg ekstra heldig, for eg har nemleg funne noko me verkeleg trengte i stova vår: ein stålampe! Stova vår har vore opplyst av 2 små lampar på veggen i ganske lang tid no, og då me hengte opp adventsstjerna vart det meir som ein bonus. Kravet om lys har auka i takt med at dagane har vorte kortare og kortare.

Og no er den her, lampen vår. Eg klarte ikkje gå ifrå den, med den vakre skjermen sin. Litt slitasje på foten (og noko av det er nok berre skit - har nemleg ikkje rokke å vaska den endå), medan skjermen er heilt fin.

Ljoset er varmt og fint, akurat som det skal vere i ei stove.

I tillegg fann eg denne fine og juleraude strikkakjolen til storesyster, som eg måtte ta med meg. Endå er den nok i største laget, men eg håpar ho vil bruke den, så fin som den er!


Fru Rosa har fått skikkeleg vond hals og ganske tett nase iløpet av siste 24 timar, men me satsar på at det går over fort, fort, fort! Imorgon er siste dag på jobb, med nok ein jolelunch, før eg tek joleferie heile neste veke. Det vert herleg!
Dagens jolesong er ein salme som kjem frå New Zealand, og som Eyvind Skeie har omsett ganske nyleg. Den nynorske versjonen er det ein kollega som står for, og eg syns songen er vakker!

Solbarn, jordbarn, bak di tynne hud
strålar mot oss kjærleik i frå Gud.
Ref:
Høyr oss, sjå oss,
Stjernebarn stig ned,
så jordas born i alle land
finn Guds julefred

Flyktning, krigsbarn,
heimlaus og forlatt
misbrukt, skada,
i den djupe natt
ref.

Gløymt barn, skremt barn,
med sitt såre sinn,
ingen merkar
tårene på kinn
ref.

Borstkjemt, einsamt
barn med lengting ser.
Trusbarn, Gudsbarn
håpar, ventar, ber.
ref.

Håpsbarn, fredsbarn,
barn frå æve-rom
vis kvart jordbarn
himlens herlegdom
ref.

onsdag 16. desember 2009

16. desember - postverkets siste frist

Den er faktisk idag, oppdaga eg plutseleg. Ikkje at eg pleier vere veldig nøye på det, for som oftast kjem jo ting fram meir eller mindre i tide til jol, men sidan eg likevel hadde klar dei korta og gåvene som skal sendast, så gjekk halvparten i posten idag, og resten imorgon.

Ikveld har eg vore på øving i musikklaget, den nest siste før den tradisjonsrike jolekonserten siste sundag i advent. Etter det har eg stått krumbøyd over kjøkkenbordet med fyrste del av gåvepapir og band. Eg fann eit papir med englar på hjå Nille, og då var det ikkje vanskeleg å velje for meg ;) Grunna ein fullstappa kveld vert det difor eit mini-innlegg, såvidt i tide før midnatt. Imorgon er det førjolssamling på jobb, med joletallerken og det heile. Det vert nok både kjekt og godt!

Natti!


Å du heilage, nådeberande
julefest med Guds fred på ny!
Dagen er runnen,
sigeren vunnen!
Gled deg, å gled deg, du kristenlyd!

Å du heilage, nådeberande
julefest med Guds fred på ny!
Krist kom med ære,
vår skal han vere!
Gled deg, å gled deg, du kristenlyd!

Å du heilage, nådeberande
julefest med Guds fred på ny!
Kristus er frelsar,
han vi no helsar!
Gled deg, å gled deg, du kristenlyd!

tysdag 15. desember 2009

15. desember - jolekort

Ikveld har eg omsider fått printa, kutta og bretta årets jolekort til slekt, vener og familie. Denne gongen er kortet produsert i photoshop, og eg har ikkje teke eigne jolekortbilder, men satsa på gjenbruk. Det er jo veldig framme i tida, ikkje sant? Trur ikkje eg skal vise heile kortet no, men framsida kan du jo få sjå.

Det går i lilla i år, og difor må eg iallefall sørge for å få det ut FØR jola kjem, slik at fargen passar med tida me er i: adventstida ;)

No skal eg berre skrive navn og adresser på dei konvoluttane eg har, og sende fyrste ladning imorgon den dag. Så må eg kjøpe litt meir konvoluttar før resten kan få, men eg trur nok det skal gå fint. Me er jo endå berre på 15. desember! Likevel kjenner eg at eg er litt uroleg for lista mi for gjeremål før høgtida, sidan fleire dagar og kveldar har vorte brukte til ei lita fornying av badet istadenfor generell husavask, men den saken er jo grei: Jola kjem uansett korleis det ser ut! Eg gledar meg iallefall over å kunne setje eit kryss ved punktet for jolekort ikveld! (og dessutan har Rosamannen forsikra meg om at han er utruleg effektiv når han fyrst set igang....)

Ei krubbe var vogga som venta han her
det vesle barn Jesus, vår Frelsar så kjær.
Og stjernene lyste heilt inn der han låg
det vesle barn Jesus på legjet av strå.

måndag 14. desember 2009

14. desember - pepperkaker i boks

Jepp, no har me iallefall èin sort i boks. Som eg skreiv igår, så tok eg meg på takk og bakte pepperkaker med jentene på ein ellers litt sliten søndag.

Storesyster har gleda seg lenge, og venta med lengsel og smerte på at mor skulle komma seg på IKEA for å kjøpe pepperkakedeig. Ja, for å lage pepperkakedeig det syns eg høyrest så skummelt ut at DET vågar eg meg ikkje på - endå. Jenta var difor ikkje tung å be igår, og hadde funne fram både kjevle og forkle før me knapt var komne innom døra heime.


Og ho var ein riktig flink liten bakar. Ho kjevla så tynt at eg fekk problem med å få kakene heile bort til brettet, og bakte nok ut nesten halve deigen heilt sjølv, før ho lurte på om det var greit med ein pause. Vetlesyster kasta skrå blikk på den store, men fann ut at det kjekkaste med deigen var å strø mjøl på den, og ete, ete, ete! Eg anar ikkje kor mykje deig ho åt, men eg vil anta at ho har hatt litt vondt i magen i natt.... One down, three to go. Trur eg, då ;)

No sitt eg og motar meg opp til å ta fatt på noko, utan at eg heilt veit kva det skal vere. Ikkje fordi det ikkje er ting å gjere, men fordi eg ikkje heilt veit kvar eg skal begynne. Då er det både fornuftig og fint å starte med litt blogging, ikkje sant?

God vekestart!


O helga natt, o helga stund för världen,
då gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder,
för oss han dödens smärta led.
Och hoppets stråle går igenom världen,
och ljuset skimrar över land och hav.
Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
: O helga natt, du frälsning åt oss gav. :

Ty frälsar'n krossat våra tunga bojor
Vår jord är fri, himlen öppen nu är
Uti din slav du ser en älskad broder,
och se, din ovän blir dig kär
Från himlen bragte frälsaren oss friden,
för oss han nedsteg i sin stilla grav.
Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
: O helga natt, du frälsning åt oss gav. :


søndag 13. desember 2009

13. desember - 3 ljos

Det er heilt utruleg, men me har kome til (og nesten passert) den tredje sundagen i ventetida.

For min del hadde den ein særs roleg start, då me sov til LANGT på dag etter et knakande kjekt jolebord igår kveld. Både rakfisk og smalahovud smakte fortreffeleg, og attåt hadde me god drykk og godt selskap. Eg fekk endåtil ei jolestjerne i hus, som ein ekstrabonus etter kalendarjobben eg har gjort for brannvernet i haust. Hurra!

I ettermiddag tok me ein lynvisitt hjå svigers for å henta jentene heimatt, og likevel rakk me å eta ein nydeleg sundagsmiddag før det var tid for å spela ved jolegrantenning i nabobygda. Vel heime att tok eg sats og inviterte jentene med på pepperkakebaking medan min kjære stranda på sofaen med forkjølinga si. Pepperkakebaking trur eg kanskje eg skal komma tilbake til i eit anna innlegg, men etter ein travel dag føler mor seg omtrent som ein oppvridd klut ikveld, og skal sporenstreks finna vegen til loppekassen. I morgon startar ei ny veke, der me forhåpentlegvis rykkar mange steg vidare i joleførebuingane.

Tenn ljos, tre ljos skal flamme
for alle som må slåss
for rettferd og for fridom
og som treng hjelp av oss.
Må vi få til eit samfunn
der alle folk er med.
Tenn ljos for dei som strider
for fridom, rett og fred.
Related Posts with Thumbnails